Burada zeytinyağı ve Anolive hakkında bilgiler sunacağız.
Günde 7 gr zeytinyağı kullanımı, kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı oluyor.
(Harward Univ. araştırması)
Zeytinyağı, pratikte bir meyve suyudur.
İçinde insan vücudu için gerekli çok sayıda temel bileşen barındırır.
Tarihte kullanılan ilk yenilebilir yağdır ve tarih boyunca tüm dinlerde felsefik ve dini anlamlar yüklenmiştir.
İnsanoğlu yerleşik düzene geçtiğinden beri zeytinyağı bir ilaç gibi kıymetli olmuştur.
En eski zeytin yaprağı kalıntılarının MÖ 38000 yıllarına tarihlendiğini biliyor muydunuz??
Maalesef tarihte ilk zeytin hasadını kimlerin yaptığı kesin değil;
Ama önemli birşey kesin, Zeytinin ilk ehlileştirilmesi/yetiştirilmesi Anadolu'nun Ege kıyılarında...
Teknik tarihçe ise MÖ 8000 yıllarına gidiyor, yabani zeytinleri neolitik çağ insanlarının topladığı biliniyor.
MÖ 1500 yıllarına kadar Ege kıyıları hemen hemen tek hasat yapılan bölge olarak devam etmiş.
Ardından bilinen tarihte Minos uygarlığı döneminde Girit adasında imalat başlamış, ada civarında pek çok zeytinyağı anforası bulunması de bunu kanıtlıyor.
Fenikeliler zamanında, zeytin fideleri onların seferleri ile tüm akdeniz kıyılarına taşınmış.
Gıda olarak kullanımın yanısıra; ilaç, dini ritüel aracı, lamba yağı, cilt bakım malzemesi olarak da kullanılan Zeytinyağı; Aristo'nun zamanında doğum önleme ilacı olarak dahi işlev görmüş.
Açıkçası, Anolive olarak böyle eski ve kıymetli bir gıdanın üreticisi olmaktan çok mutluyuz, özellikle de onun insanlık tarihine katıldığı yer olan Ege bölgesinde bu işi gerçekleştirmek ayrı bir onur.
Zeytinyağını gıda olarak böyle önemli yapan nedir?
Zeytinyağı önemli bir A,C ve E vitamini kaynağıdır.
Ayrıca Ca, Mg, Ph minerallerini içerir ve bunlarla da insan vucuduna enerji sağlamada yardımcı olur.
Birçok araştırma, Zeytinyağı destekli Akdeniz diyetinin, kalp hastalıklarından korunmada ve damar problemlerinin azaltılmasında, ayrıca çeşitli kronik dejeneratif bozuklukların (Örneğin Alzheimer gibi) önlenmesine katkıda bulunduğu kanıtlanmıştır.
Bu fayda, yağın içindeki "tekli ve çoklu" doymamış yağdan gelmektedir.
Ayrıca zeytinyağının eşsiz fenolik komponentleri onu çok önemli bir antioksidan yapar ki, yaşlanmaya karşı da önemli bir destekçi olur.
Ancak, şühesiz ki bu faydalardan yararlanmak için doğru zeytinyağı seçilmelidir. Doğal, Saf ve Sızma.
Bu nedenle size doğal, soğuk sıkım Anolive yağını öneriyoruz 😉
Akhisar'ın 1300 yıllık zeytin ağaçları.Zeytinyağı hakkında...
* İnsanlık tarihinde ilk zeytin yetiştirilmesi Ege bölgesi civarında başlamıştır.
* Türkiye'de 1939'dan bu yana "Zeytin kanunu" vardır ve zeytinlikler koruma altındadır.
* Zeytin ve zeytinyağı tüm inanç ve dinlerde önemli bir yere sahiptir.
* Örneğin, Tufandan sonra Nuh peygamberin ilk gördüğü sular üzerinde yüzen bir zeytin dalıdır.
* Ağzında zeytin dalı tutan güvercin, tüm Dünya'da barış simgesidir.
* Zeytin yaprakları üzerilerini kaplayan özel bir madde nedeniyle zararlılardan daha az etkilenir.
* Bir zeytin ağacı 1000 yıla kadar meyve verebilir. En eski zeytin ağacı hakkında kesin bir uzlaşma yoktur, ama 2000 ile 6000 yıl arasında fikirler tartışılmaktadır.
* Doğal zeytinyağları (Anolive) meyveden mekanik yolla çıkartılır, yüksek ısı ve kimyasal yöntem kullanılmaz.
* Akhisar, Akdeniz havzasında en önemli zeytinyağı kümelenmelerinden bir tanesidir.
* Zeytinyağı güneşten korunmalıdır. Anolive şişeleri buna uygun, mutfağınızda/masanıda kolay kullanılacak ve estetik şekilde tasarlanmıştır.
Zeytinyağı ile ilgili bilgiler, tarifler, Anolive'den öneriler için bültenimize abone olabilirsiniz.